چرا باید برای صدای محتوا و اثری که تولید میکنیم اهمیت قائل باشیم؟
برای اینکه درک عمیق تری از صدا داشته باشیم, مثالی بصری میزنیم؛
تصور کنید که تصویری رو تماشا میکنید که تعادل ندارد: زیادی تاریک یا زیادی روشن, خیلی کم رنگ یا خیلی پر رنگ, خیلی شارپ یا خیلی سافت, و تمام این ویژگی ها ارتباطی با مطلب و پیام اثر نداشته باشد.
صدا هم مانند تصویر دارای خصوصیات و ویژگی هایی است که عدم تعادل و تناسب آنها با محتوا باعث حواس پرتی و انتقال غلط مطلب می شود. هر صدای ناخواسته و هر ویژگی صوتی نامتناسب نویز محسوب میشود!
داشتن صدای حرفه ای به معنی نزدیک شدن به ورود به لیگ افراد حرفه ای است.
اهمیت صدا با یک مثال عام و قابل لمس در ذهن خود ثبت کنید: زمانی که فیلم عروسی را تماشا می کنید و هنگام خواندن عهد عروس و داماد, صدایی جز صدای قاشق چنگال و گریه بچه فامیل نمی شنوید.
میتوانید این مطلب را به صورت ویدیو تماشا کنید:
۱. صدا و حرفه ای ها
اگر آثار حرفه ای را بررسی کنید, متوجه وجود یک وجه اشتراک در بین تمام آن ها می شوید: صدای مناسب و با کیفیت!
صدای حرفه ای باعث جذب مخاطب می شود, به انتقال مطلب کمک می کند, باعث برانگیختن واکنش های احساسی می شود و فضا و ارزش محتوا را تعیین می کند!
۲. انسان و شنوایی
انسان از بدو خلقتش از راه های مختلفی از جمله صدا با دنیا ارتباط برقرار کرده و از دوران باستان تا امروز از شنوایی اش بهره گرفته است و توانایی تفکیف و تمایز قائل شدن بین صدای خوب و بد را داراست.
۳. گستره کاربرد صدا
صدا در تمام بستر و رسانه ها (رادیو, تلویزیون, شبکه های اجتماعی و بسترهای آنلاین پخش ویدیو و موسیقی و…) و انواع زمینه و حوزه ها (موسیقی, فیلم, کتاب صوتی, پادکست, تبلیغات, محتوا آموزشی, بازی و…) مورد استفاده است.
۴. تاثیر صدای حرفه ای
تا به حال به تاثیر صدا و موسیقی در فیلم ترسناکی که تماشا میکردید توجه کرده اید؟
استفاده از موسیقی و افکت و جلوه های صوتی مناسب و به موقع کمک کرد که حس کنید والاک در فیلم کانجیورینگ واقعا به سمت شما حمله ور شد!
وقتی از صدا به درستی استفاده شود, اثرگذاری اثر بیشتر می شود و در مقابل صدای بد باعث افیت تاثیر و ارزش محتوا می شود.
شما به راحتی با شنیدن یه افکت صوتی (صدای بازی ماریو مثلا) یا موسیقی متن فیلمی که در گذشته تماشا کرده اید بسیاری از خاطراتتان زنده می شود و احساسی می شوید.
۵. آگاهی از کیفیت و لمس صدای حرفه ای
شاید صدا تا چند دهه قبل برای مخاطب اولویت کمی داشت و شما به علت محدودیت های تکلنولوژی به عنوان یک هنرمند و تولید کننده برنامه و محتوا میتوانستید با ادیت بد, میکس ضعیف, نویز زیاد و… به مشکلی برنخورید اما با پیشرفت تکنولوژی و ظهور تجهیزات و محتواهای با کیفیت و دسترسی گسترده مردم به آنها؛ مخاطبین صدای حرفه ای را لمس کردند و اثر شما را با توجه به آن قضاوت و با سایر رقبا مقایسه می کنند.
شاید صدای حرفه ای جلب توجه نکند اما مخاطب امروزی قطعا به صدای بد حساس است.
برای اینکه محتوا و برند شما در مارکت بیش از حد اشباع شده, یک سر و گردن نسبت به رقبا بالاتر باشد باید به صدای حرفه ای اهمیت دهید.
یک تحقیق
تحقیقات انجمن مهندسی صدا (کلیک کنید: مهندسی صدا چیست؟) “AES” نشون داد که صدای بی کیفیت باعث می شود کیفیت ویدیو در مغز ما به طور ناخودآگاه افت کند.
تحقیق نوبرت شوارز و ارین نیومن نشان داد که صدای با کیفیت باعث می شود که مخاطب بیشتری مطلب را باور کند و به منبع آن راحت تر اعتماد کند. بخشی از نتیجه تحقیق این بود که از دید مخاطب, محتوایی که از صدای ضعیفی دارد اهمیت کمتری هم دارید و در آخر کمتر مورد پسند قرار می گیرد.
نتیجه گیری
صدای با کیفیت نباید یه گزینه باشد, بلکه باید یک استاندارد باشد.
صدای خوب نشان دهنده این است که خالق اثر یا تولید کننده محتوا, برند و هدف خود را جدی گرفته و ساده ترین و بهینه ترین راه برای رسیدن به صدای حرفه ای بکارگیری افراد متخصص و ماهر است.
اعتبار برند و محتوای شما به صدا وابسته است.
آخرین به روز رسانی در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۳ توسط ویوپارک